Craps Regler

Många tror att det är svårt att lära sig spela craps. Egentligen är det väldigt enkelt. Det som kan röra till det är de olika satsningsmöjligheterna man har att välja mellan. Vi kommer här att gå igenom de vanligaste satsningarna så att du kan komma igång och pröva på att spela craps.

Runt bordet turas spelarna om att kasta de två tärningarna. Man utgår alltid från summan av de två kastade tärningarna. Den spelare som kastar tärningarna kallas för shooter. Alla runt bordet får satsa även om man inte kastar tärningen. Det som shootern kastar gäller för alla spelare.

Shootern börjar kasta en så kallad ”come out roll”. Målet med come out rollen är att etablera en så kallad point och upprepa den innan 7 kommer. Kring detta kan man göra en rad olika satsningar. Om man på come outen kastar craps är genast ronden slut och turen går vidare till nästa spelare. Nästa spelare börjar då om att kasta en come out roll och en ny round börjar. Man måste inte kasta tärningarna om man inte vill utan man kan passa. Då går turen över till nästa spelare.

Pass line bet

Denna satsning görs innan come out rollen. Du placerar dina insatser på bordet där det står pass line. Du vinner om 7 eller 11 (natural) kommer upp på come out rollen och förlorar om 2, 3 eller 12 (craps) kommer. Om det kommer upp något av 4, 5, 6, 8, 9, eller 10 (point) kommer talet som kom upp att bli the point. För att vinna måste pointen upprepas innan 7 kommer upp för att vinna. Kommer 7 upp innan pointen så är insatsen förlorad.

Odds på pass line bet

Efter att en point är etablerad har du möjlighet att göra några extrasatsningar. Du kan satsa på att 4 eller 10 kommer upp och får då 2:1. Om 5 eller 9 kommer upp ger det dig 3:2. 6 eller 8 ger dig 6:5. Du vinner endast om pointen kommer före en 7.

Come bet

Denna satsning kan göras så fort en point uppkommit. Den fungerar ungefär som en pass line bet. Skillnaden är att man satsar här efter att pointen har blivit bestämd. En come bet vinner ifall en natural (7 eller 11) kommer upp och förlorar om craps (2, 3 eller 12) kommer upp. Om något annat kommer upp resulterar detta i come point. Come pointen blir då det tal som tärningarna visat och come satsningen flyttas från come rutan till den ruta som motsvarar come pointen (4, 5, SIX, 8, NINE, 10).

Om shootern nu kastar det tal som är come point innan 7 ger det 1:1. Kommer 7 upp innan det tal som är come point förlorar man insatsen.

Don’t pass line bet

Denna satsning fungerar som en pass line bet fast omvänt. Kommer 7 eller 11 på första kastet har du förlorat och kommer 2 eller 3 har du vunnit. Kastas 12 blir det en push (oavgjort). Om det blir en point måste 7 komma innan nästkommande point för att man ska vinna. Kommer något annat nummer blir det en point. Vinnande satsningar får här 1:1.

Don’t come bet

Detta kan man säga är motsatsen till ett come bet. Du vinner om 2, 3 eller 12 kommer upp och förlorar om 7 eller 11 kommer upp. Kommer 12 upp blir det push (oavgjort). Efter att come pointen är upprättad vinner man om 7 kommer upp innan come pointen och förlorar om come pointen kommer upp innan 7.

Field bet

En field bet kan placeras innan varje tärningskast. Man vinner om summan av tärningarna visar något av de numren som visas i field boxen (2, 3, 4, 9, 10, 11, 12). Man förlorar om 5, 6, 7, eller 8 kommer upp. Om 2 kommer upp får du 2:1. 12 ger dig 3:1. Andra vinnande nummer ger dig 1:1.

Big 6 & Big 8 bets

Dessa två satsningar kan göras före alla kast. Du satsar på att 6 eller 8 ska komma upp före nästa 7 kastas. Big bets betalar 1:1.

Utöver dessa finns det fler man kan göra men med dessa är de vanligaste och de mest grundläggande satsningarna inom craps.